Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κατανοήσουμε την λειτουργία της όρασης; Και γιατί άλλωστε να την κατανοήσουμε; Αφού βλέπουμε….Στα μάτια μας, η όραση φαντάζει απλή και δεδομένη. Οι εικόνες που προβάλλονται μπροστά μας είναι σαφείς… Η μέρα προβάλλεται με το φως και η νύχτα με το σκοτάδι! Και αν για κάποιο λόγο αυτό που βλέπουμε δεν μας αρέσει, έτσι απλά κλείνουμε τα βλέφαρα και όλα εξαφανίζονται…
Τα χρώματα; Τα χρώματα είναι φαινόμενο του ουράνιου τόξου, της φύσης που με την αντανάκλαση του φωτός δίνει χρώμα στο δέντρο, στο σπίτι, σε εμάς!Ποια είναι τελικά η λειτουργία του οφθαλμού και πως λειτουργεί αυτός ο θαυμάσιος μηχανισμός που μας δίνει τις εικόνες;Ο οφθαλμός είναι μια ίντσα σε διάμετρο. Ο οφθαλμικός βολβός παρόλα αυτά είναι ένα περίπλοκο σύστημα, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους ιστούς, νεύρα, μύες και κύτταρα που δουλεύουν ακατάπαυστα σε συνεργασία με τον εγκέφαλο, για να  προσαρμοστούν  στο φως και να αποκριθούν στο χρώμα!Με απλά λόγια, τα μάτια και ο εγκέφαλος συνεργάζονται για να μας παρέχουν στιγμιαίες οπτικές πληροφορίες.
Η όραση συχνά συγκρίνεται με μία φωτογραφική μηχανή που απεικονίζει και προσαρμόζει  την εικόνα, με την διαφορά ότι η λειτουργία του οφθαλμού είναι πολύ πιο σύνθετη.Απλά μαγικά, η όραση εμφανίζεται, όταν ο κερατοειδής, ο λεπτός διαφανής ιστός στην εμπρόσθια επιφάνεια  του οφθαλμού, διαθλά το φως που εισέρχεται σε αυτόν! Το φως, εν συνεχεία,  εστιάζεται  στον κύριο φακό του οφθαλμού και προβάλλεται στον αμφιβληστροειδή.Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του οφθαλμού) περιέχει εξειδικευμένα κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια.Η ηλεκτρική αυτή ενέργεια μεταφέρεται στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου δια μέσω του οπτικού νεύρου, όπου μετατρέπεται (με κάποιες διεργασίες)  σε Εικόνα.Τα μάτια είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να διαρκούν μια ζωή. Παρόλα αυτά, όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, αλλάζουν με τον Χρόνο.