Η Μυθολογία της Όρασης

Η σωστή φροντίδα των ματιών αποτελεί σίγουρα μια συνήθεια που προλαμβάνει ή προστατεύει τους οφθαλμούς από οποιαδήποτε επερχόμενη δυσλειτουργία ή οφθαλμική πάθηση.Με αυτό τον τρόπο σίγουρα η όρασή σας θα είναι βέλτιστη για μια ζωή!

Παρόλα αυτά, μύθοι γύρω από αυτό το ζήτημα εγκυμονούν παντού.Μία εσφαλμένη συμβουλή ενός φίλου ή μία πληροφορία αναρτημένη στο διαδίκτυο (internet) μπορεί να σας κάνει θύμα μιας κακής ή άστοχης απόφασης.
• Κάνω άσκηση στα μάτια μου, μη φορώντας τα γυαλιά, που μου έχει δώσει ο οφθαλμίατρος/ οπτομέτρης.


Λάθος: Οι λεγόμενες ‘ασκήσεις’ των ματιών, χωρίς την χρήση των γυαλιών,
μπορεί να δυναμώσουν τους μύες των οφθαλμών, αλλα σε καμμία περίπτωση δεν θα εξαλείψουν την ανάγκη σας για τα γυαλιά, ούτε θα βελτιώσουν την όρασή σας. Σύνηθες είναι το φαινόμενο της κοπιωπίας ή του πονοκεφάλου στην μη χρήση των γυαλιών.
• Διαβάζοντας με χαμηλό φωτισμό, θα χειροτερέψει η όρασή μου.
Όχι ακριβώς: Ο χαμηλός φωτισμός δεν θα βλάψει, ούτε θα χειροτερέψει την όρασή σας.Πιθανό είναι, να κουραστούν τα μάτια σας γρηγορότερα απο ότι συνήθως.Ο ιδανικότερος τρόπος διαβάσματος ή κοντινής εργασίας είναι να τοποθετείτε το φωτιστικό γραφείου απευθείας στο αντικείμενο χρήσης.Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι σκιάσεις και τα θαμπώματα που προκαλούνται από το διάχυτο φως, που σας δυσκολεύουν.
• Μη φοράτε τα γυαλιά σας συνεχώς. Κάνοντας διάλειμμα, τα μάτια ξεκουράζονται.
Λάθος: Εφόσον η χρήση των γυαλιών είναι απαραίτητη είτε για μακρινή, είτε για κοντινή όραση, είναι αναγκαίο να τα χρησιμοποιείτε. Διαφορετικά οι οφθαλμοί και η όραση κοπιάζουν πολυ πιο σύντομα.Κάνοντας σωστή χρήση, σε καμμία περίπτωση δεν θα χειροτερέψει η όραση, ούτε θα προκύψει κάποια οφθαλμική πάθηση.
• Καταναλώστε άφοβα καρότα! Βοηθά την όραση!


Σίγουρα κρύβεται μία μικρή αλήθεια πίσω απόαυτό τον μύθο:Τα καρότα περιέχουν Βιταμίνη Α, χρησιμότατη για τους οφθαλμούς μας.Ομοίως συμβαίνει στα φρέσκα φρούτα και στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, μαρούλι), τα οποία περιέχουν αντιοξειδοτικά στοιχεία όπως είναι η λουτείνη και η ζεαξανθίνη.

Τα αντιοξειδοτικά στοιχεία προλαμβάνουν αρκετά τον εκφυλιστικό καταρράκτη (φυσιολογική εξέλιξη με το πέρας της ηλικίας), όπως και την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η κατανάλωση της Βιταμίνης Α, μέσω των φρούτων ή λαχανικών ή μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, βοηθά στην υγεία των ματιών. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν προλαμβάνει ή εξαλείφει την μυωπία, υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία (διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού). Η υπερβολική κατανάλωση Βιταμίνης Α, μπορεί να βλάψει τον οργανισμό και τα μάτια.
• Είμαι όλη μέρα στον υπολογιστή και έχω κάνει κακό στα μάτια μου!

Αλήθεια: Παρόλα αυτά, κάνοντας χρήση του υπολογιστή δεν προκαλούμε μόνιμη βλάβη.
Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή για πολλή ώρα, προκαλείται καταπόνηση των ματιών, με απλά λόγια, κουράζονται τα μάτια. Ο βλεφαρισμός κατα την κοντινή όραση μειώνεται, με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνονται τα μάτια αρκετά. Η ανεπαρκής ενυδάτωση των ματιών, κουράζει την όραση.
Ομοίως συμβαίνει και με τους οφθαλμικούς μύες, οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς σε κοντινή προσαρμογή. 
Επιπροσθέτως, η αντανάκλαση του φωτός από τον υπολογιστή, όταν δεν υπάρχει σωστός φωτισμός, προκαλεί κοπιωπία μετα απο κάποια ώρα.
Συμβουλευτικά, στην πολύωρη χρήση, βοηθά η απομάκρυνση τω
ματιών, για λίγη ώρα, απο την κοντινή θέση.
Τεχνητά Δάκρυα: Τα τεχνητά δάκρυα (χωρίς συντηρητικά) βοηθούν αρκετά στην ενυδάτωση των οφθαλμών.
• Έλεγχος των ματιών: Επισκευθείτε τον οφθαλμίατρο μόνο όταν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα!
Λάθος: O καθένας πρέπει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο ή να συμβουλεύεται τον Οπτομέτρη κάθε 2 – 4 χρόνια. Μετά την ηλικία των 65, ιδανικά κάθε 1 – 2 χρόνια!